S T I F T E L S E N S Ä N D A M Å L

“Stiftelsens ändamål är att främja ungdomars utbildning och utveckling inom ridsporten. Detta skall ske dels genom lämnande av stipendium, dels genom att stödja vetenskaplig forskning inom området ”kommunikation mellan människa och häst” för att få fram ännu mera ändamålsenliga förutsättningar för utbildningsverksamhet och omsorg om ryttare och häst”

F O R S K N I N G S A N S L A G


Maria Terese Engell

”Postural Strategies in Skilled Riders”

2014-2019

Den norska hästveterinären och biomekanikexperten Maria Terese Engell som får pengarna till sin forskning om hur ryttarens sits påverkar hästen.

I början av sommaren lade Maria Terese Engell fram sin doktorsavhandling vid SLU med titeln ”Postural Strategies in Skilled Riders”. Hennes forskning, som bedrivs i samarbete med biomekanikgruppen vid SLU, är kopplad till många hästveterinärers observation, nämligen att ortopediska problem hos hästen inte sällan beror på snedheter och obalans hos ryttaren.

Forskargruppen har utvecklat och testat objektiva metoder för att mäta ryttares asymmetrier och balans, och hur dessa kan förbättras med avsutten träning. Nästa steg blir att använda metoderna för att analysera landslagsryttare i ledande ridsportländer. Om man identifierar deras profiler vad gäller balans och kroppskontroll, kan det bli vägledande också för andra ryttare.

Ulla Håkanson finansierade också Maria Terese Engells doktorandarbete. Ulla Håkanson missade själva disputationen på SLU, eftersom hon samma dag skulle rida dressyr-SM på Strömsholm – 80 år gammal.


Kunskapssajten HästSverige

2020-2024

HästSverige är den självklara kunskapssajten för dig som vill lära mer om hästar. På hastsverige.se hittar du aktuellt kunnande och vetenskap om allt som rör hästen.

HästSverige är en kunskapssajt för sammanhållen oberoende och saklig kommunikation om såväl grundläggande hästkunskap som forskning och utveckling på området häst. HästSverige ger såväl nybörjare som kvalificerade yrkespersoner tillgång till kvalitetssäkrad, aktuell och faktabaserad kunskap om häst och hästverksamhet utan bakomliggande kommersiella intressen.

Genom att höja kunskapsnivån bland de hundratusentals personer som varje dag är i kontakt med landets ca 360 000 hästar bidrar HästSverige till bättre hästhållning och ökad djurvälfärd. HästSverige drivs i samverkan mellan flera organisationer som representerar bland annat forskare, lärare, myndigheter, forskningsfinansiärer, hästnäring, sport, avel och djurskyddsverksamhet.

HästSverige ligger ekonomiskt som eget projekt placerat på hippologenheten, institutionen för Anatomi, Fysiologi och Biokemi, SLU.


EMS

Ekvint metabolt syndrom

2021 -2022

En förändrad ämnesomsättning hos häst kan bland annat leda till sjukdomen ekvint metabolt syndrom (EMS) som karaktäriseras av insulinresistens och en ökad risk för att hästen utvecklar fång.

Ekvint metabolt syndrom kan beskrivas som en vällevnadssjukdom. Att hästar drabbas av dessa sjukdomar kan bero på bland annat felaktig utfodring, för lite motion och risken för sjukdom ökar hos äldre hästar. Forskning kring detta område har bedrivits under ett antal år vid SLU men behovet av ytterligare kunskaper är stort, bland annat inom diagnostik och behandling.

Stiftelsens bidrag gör det möjligt för veterinär Sanna Truelsen Lindåse att fortsätta studera rubbningar i ämnesomsättningen hos häst med fokus på EMS och insulinresistens. Sanna ingår i en forskargrupp inom hästmedicin vid SLU som leds av professor Johan Bröjer och universitetslektor Katarina Nostell. I projektet skall Sanna studera effekterna av att ge hästarna SGLT2-hämmare, ett humanläkemedel som används för behandling av högt blodsocker. Förhoppningen är att minska drabbade hästars insulinresistens, den vanligaste orsaken till att hästar utvecklar fång.

Just äldre hästar är något som ligger Ulla Håkanson varmt om hjärtat – hemma i stallet finns flera gamla tävlingspartners som passerat 25-årsstrecket.
– Genom stiftelsen vill jag sätta hästens bästa i centrum och det projekt jag nu stöder har stor betydelse för hästens hälsa och välfärd. Forskningen har direkt och praktisk betydelse för hur vi sköter våra hästar, säger Ulla Håkanson i pressmeddelandet.


Isabelle Fredricson

“Kloka val för hållbara hästar”

2023 -2025

Kan strategisk rörelsemonitorering, träningsupplägg och planerad vila optimeras för att stärka den ortopediska hållbarheten hos våra ridhästar?

Öka förståelsen för hur vi kan förebygga och tidigt upptäcka skador och sjukdomar i hästens rörelseapparat samt skapa grundläggande kunskap om hur träningsupplägget kan bidra till långsiktig hållbarhet hos ridhästen genom ett samarbete mellan erfarna toppryttare, riksanläggningarna, veterinärer, hovslagare och spetsforskare inom biomekanik.

Hur kan träningsupplägg och planerad vila påverka ortopedisk status hos en kohort av ridhästar? Hur ser sambandet ut mellan hovens form och hästens asymmetri - kan förändringar i hovens form
vara en indikation på att hästen har en begynnande skadeproblematik?

Forskningsprojektet kommer att inriktas på hur träningens uppläggning, intensitet och variation påverkar hästens rörelsesymmetri. Även andra skötselfaktorer så som skoningen kommer att studeras i relation till rörelseasymmetrin.